Stwierdzenie, że na punkcie sushi zwariował cały świat nie jest przesadzone, wiele wskazuje na to, że ten wyjątkowy przysmak kuchni japońskiej ma wielu zwolenników. Dla osób, które jeszcze go nie próbowały najbardziej atrakcyjny jest ich wygląd – kolorowe rolki lub owalne porcje ryżu zwracają uwagę. W głowie pojawia się jednak pytanie, czy regularne jedzenie sushi jest zdrowe, czy przypadkiem nie powinno się go ograniczać? Ile ma kalorii?
Co wchodzi w skład sushi?
Właściwie w większości polskich miast funkcjonuje restauracja sushi, w skład tego pochodzącego z Japonii dania wchodzi przede wszystkim ryż. W rolkach znajdują się ponadto wodorosty nori, warzywa, owoce, ryby, owoce morza, tofu oraz czasami ziarna sezamu. Wystarczy tak naprawdę sprawdzić, jakie wartości odżywcze mają te składniki, ryż przecież spożywa się bardzo często, na przykład w zupie. Jest to składnik ze znikomą ilością tłuszczu i glutenu, ale dużą zawartością witamin z grupy B i białka. Właściwie każda restauracja sushi do potrawy dodaje wodorosty nori, które również są źródłem dużej ilości białka, jodu, kwasów tłuszczowych EPA i witamin – A, B i C. O słuszności jedzenia warzyw i owoców chyba nikogo nie trzeba przekonywać, więc ich zawartość w sushi chyba nie wzbudza żadnych dodatkowych wątpliwości. Zapewniają one między innymi doskonałą kondycję układu krwionośnego. Z czego jeszcze restauracja sushi robi przysmaki? Ryby i owoce morza muszą się w nim znaleźć, a tak się składa, że mają w sobie dużo mikroelementów, kwasów tłuszczowych omega-3 i -6. Zawiera również dużo istotnych dla organizmu witamin.
Składniki sushi, czy są kaloryczne?
Grzyby, tofu, sezam to produkty, które również są niezbędne w restauracji sushi, one także nie są szkodliwe dla zdrowia. Wszystko to wskazuje jednoznacznie, że to, co serwują restauracje sushi śmiało mogą jeść nawet osoby będące na diecie odchudzającej. Najbardziej kalorycznymi składnikami są tylko ryż i ryby, ale nadrabiają pozytywnym wpływem na ludzki organizm. Sushi powstaje ze składników, których spożywania nie powinno się zaniechać, ponadto taki posiłek jest bardzo pożywny, wystarcza na bardzo długo. Warunkiem braku konsekwencji dla zdrowia jest wybieranie jedynie sprawdzonych restauracji sushi, ponieważ tylko wówczas ma się pewność, że ryby są świeże i odpowiednio przechowywane. Jest to bardzo ważne, w przeciwnym wypadku można odczuwać silne dolegliwości żołądkowe, a nawet zaburzenia widzenia. Kwestią koniecznie do wyjaśnienia są jeszcze dodatki do sushi, czy powinno się je spożywać? Występują one w postaci sosu sojowego i wasabi, właściwie jedyne ograniczenia w jedzeniu tych składników jest nadciśnienie tętnicze. Ale nie jest to powód do całkowitej rezygnacji, ponieważ mają one działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i zwiększa odporność na nowotwory. Powyższe udowadnia zatem, że regularne jedzenie sushi jest zdrowe, jeśli tylko wybiera się sprawdzone miejsca to nie ma żadnych przeciwwskazań. Jest to posiłek pełnowartościowy i dlatego warto na niego często stawiać.